Google Chrome Nedir? Ne İşe Yarar?

Google tarafından 2 Eylül 2008 tarihinde piyasaya sürülen ve şu an en çok kullanılan web tarayıcılarından biri olana Google Chrome nedirNe işe yarar? Ayrıntılar haberimizde...

Google Chrome Nedir? Ne İşe Yarar?

Google ChromeGoogle tarafından geliştirilen ücretsiz bir web tarayıcısıdır. Eylül 2008'de Microsoft Windows sürümü yayımlanmış daha sonra Linux, macOS, iOS ve Android sürümleri de geliştirilmiştir.


GoogleChrome'un kaynak kodlarının büyük kısmını Chromium adlı açık kaynak projesi kapsamında paylaşır. Fakat dahili Adobe Flash Player gibi bazı bileşenlerin kaynak kodları paylaşılmaz. Chrome'un 27. sürümüne kadar WebKit layout motoru kullanılıyordu. 28. sürümden itibaren iOS dışındaki tüm platformlarda Blink motoruna geçilmiştir.
StatCounter istatistiklerine göre 2017’nin ikinci çeyreğinde Google Chrome'un masaüstü tarayıcı pazarındaki payının %63 olduğu tahmin edilmektedir. Aynı tahminlere göre tüm platformların toplamındaki pazar payı %54, akıllı telefonlardaki pazar payı %54'tür.
Google Chrome'un başarısı nedeniyle Google, "Chrome" markasını Chromecast, Chromebook, Chromebit,  Chromebox ve Chromebase gibi farklı ürünlerde de kullanmaktadır.
Google Chrome'un Beta sürümü 2 Eylül 2008 tarihinde 43 dil desteğiyle birlikte Microsoft Windows platformu için piyasaya sürüldü. İlerleyen zamanlarda diğer platformlar içinde kullanılabilir hale geldi. Gün geçtikçe dil sayısını arttıran Google Chrome, buna paralel olarak popülerliğinide arttırdı.

Google Chrome Kullanıcı Arayüzü

Chrome kullanıcı arayüzü temel olarak geri, ileri, yenile, yer imi, git ve iptal opsiyonlarını içerir. Bu opsiyonlar Apple'ın Safari adlı tarayıcısı ile benzerdir. Minimize, maksimize ve pencereyi kapatma butonlarında ise Windows Vista temel alınmıştır.
Pencere en geniş olarak açılmadan, askı çubuğu unvan çubuğu standart pencerelerin altında doğrudan görünür. Tam ekrana alındığında, başlık çubuğu yok olur ve sekme çubuğu yerine ekranın en üst kısmı gösterilir. Internet Explorer ya da Firefox gibi tam ekran modunda işletim sistemi arayüzünü tamamen saklayan tarayıcıların aksine, Chrome sadece normal bir Windows uygulaması gibi tam ekrana alınabilir. Ek olarak, Windows görev yöneticisi, sistem tepsisi ve başlangıç menüsü bağlantıları "her zaman gizle" ayarına rağmen hala yer alır.
Tab sekmeleri Chrome kullanıcı arayüzünün öncelikli bileşenidir ve pencerenin altında kontrol edilmektense, üstüne yerleştirilmiştir (Opera gibi). Bu ayrıntı, varolan windows tabanlı ve tab uygulaması içeren pek çok görüntüleyiciye zıttır. Sekmeler şeffaf biçimde pencerenin istenilen yerine, sürükleme yoluyla trasfer edilebilmektedir. Her sekmenin, omnibox (URL box) dahil kendine ait kontrolü bulunmaktadır.
Varsayılan olarak, diğer browserlarda olan ve ekranın altında yer alan durum çubuğunun (status bar) aksine, durum çubuğu görüntülenmemektedir. Fakat, kursör bağlantının üzerine geldiğinde, bağlantının adresi ekranın sol alt köşesinde görüntülenir.
Google Chrome'u daha işlevsel hale getirmek için onlarca kısayol tuşu oluşturulmuştur. Bu kısayollara erişmek için tıklayın.
Yorum için teşekkürler